Kedves Vásárlóink!

Fél évvel ezelőtt elindítottuk új webáruházunkat Market7 néven. Egy új, modern felületet hoztunk létre, ahol kényelmesebben (akár mobilról) is lehet rendelni és böngészni több, mint ezer árucikk közül, az itt megszokott feltételekkel.

A Market7 weboldalára e-mail címével és az itt használt jelszavával tud belépni.

Kattintson ide és nézze meg most.

20 gr

A Betyár fűszerolajok speciális eljárással készülnek a fűszernövényekből, mely során az eredeti növényi íz és aroma, a vitaminok és nyomelemek maradéktalanul megmaradnak.

 

Nincsen raktáron!

Ára:

1210 ft

 

 

Csodálatos ízekkel varázsolja el megszokott ételeit
Értékes anyagai fontosak az egészséges táplálkozáshoz
Fűszerezés kellemetlenségek nélkül, gazdaságosan
A család minden tagja egyéni ízlésvilágának megfelelően használhatja
 
 
A paprika
 A magyar konyha tipikus és kedvelt fűszere, hiszen a magyar ételek az egész világon a paprikáról híresek. A pirospaprika csípős íze és élénkvörös színe miatt az egyik legfeltűnőbb fűszernövényünk.
 Történelmi áttekintés
A paprika őshazája Közép- és Dél-Amerika, Dél-Mexikóban, Peruban, Brazíliában és az Antillák vidékén mint évelő növény ma is vadon terem. Európába Amerika felfedezése után került. E kor írásai már meg is említik, mondván, hogy Kolumbusz a kaukázusinál erősebb borsot hozott földrészünkre. Kolumbusz Haiti szigetén ismerkedett meg vele, és naplójában is megemlékezett róla.
 Hozzánk feltehetőleg a törökök elől menekülő délszláv népek hozták el Görögországból. Sokáig főúri parkok és kolostorok féltve őrzött dísznövénye volt, de már 3-400 évvel ezelőtt fűszerként is ismerték, „török bors” volt az első neve (1684-ben így említi egy szótár), majd pogánybors, idegen nyelvekben bors (piper) szóból származnak elnevezései. Híre korán szárnyra kelt, s például Aliesto olasz költő a 16. században egyik versében a tokaji borral együtt emlékezik meg róla.
 Fokozott elterjedését egy történelmi eseménynek, a napóleoni idők kontinentális zárlatának köszönheti. A bors hozzáférhetetlenné vált, és az annak helyébe lépő paprikát a 18. század második felében a magyar alföldön már parasztok is termesztették, egyenlőre házi fűszernek. A napon vagy kemencében megszárított vörös hüvelyeket porrá törték és azzal „borsozták” az ételeiket. A ma használatos paprikapor, melynek csípőssége tetszés szerint szabályozható, a szegedi Pálffy-testvérek múlt századi találmánya. Acél hengerszéken összezúzott és malomkövek között megőrölt fűszerüket „rózsapaprika” néven hozták forgalomba (a berendezést 1859-ben szabadalmaztatták), majd kidolgozták a paprika hasítását is. Alapjában ma is az ő elképzelésük szerint távolítják el a hüvelyből a paprika „erejét” – a csípős kapszaicint – tartalmazó erezetet, magokat és csutkát. A kapszaicint valaha méregnek tartották, de ma már szerepet kapott a gyógyászatban is, pl. kenőcs készül belőle, mely a bőrfelületet izgatja, vérbőséget kelt, így hasznos lehet fagydaganatok és reumás panaszok esetében.
 
 A paprika gyógyhatásai:
-            A nyál- és a gyomornedvek elválasztásának fokozásával elősegíti az emésztést. A nyál a szénhidrátok lebontását megkezdő enzimeket tartalmaz, míg a gyomornedvek olyan savas, és egyéb anyagokat, amelyek az étel további lebontását teszik lehetővé.
-            Számos konyhafűszerhez hasonlóan baktériumölő hatással is rendelkezik Þ fertőző hasmenés gyógyítására alkalmazzák.
-            Az utóbbi évtized vizsgálatai arra is rávilágítottak, hogy a paprika valódi fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik bizonyos fájdalmakkal szemben Þ bedörzsölve ízületi- és izomfájdalmakat enyhít.
-            Az övsömör (Herpes Zoster) lefolyását kísérő erős fájdalom kezelésére számos fájdalomcsillapító van forgalomban. Az övsömört a felnőttekben ugyanaz a vírus okozza, amely a gyermekekben a bárányhimlőért felelős. A kapszaicinnak köszönhetően a fájdalmak enyhíthetőek.
-            A kapszaicin fájdalomcsillapító hatása miatt a cukorbetegek mintegy felénél jelentkező súlyos boka- és lábfájdalmak enyhítésére is alkalmas. Az ilyen irányú vizsgálat során az érintett cukorbetegek 71%-a négy héten belül jelentős javulásról számolt be.
-            A kapszaicin a fej egyik oldalán rendkívül erős fájdalom formájában jelentkező migrénes típusú fejfájás enyhítésében is hasznosítható.
-            Érdekes lehetőségek: a pirospaprika segíthet a koleszterinszint csökkentésében, s így a szívinfarktusok megelőzésében is. Erre egy amerikai és egy indiai vizsgálat eredményei utalnak.
-            Alkoholos kivonata sokat használt külső szer – reuma, zsába, köszvény, oldalszúrás, hajhullás ellen, mint bedörzsölő. (Lásd: CAPS masszázsolaj!)
 
A paprika hatóanyagai
Kapszaicint, mellette C-vitamint, illóolajat, zsírt, cukrot, pektint, ásványi sókat tartalmaz. Fesőanyagai, a karotinoidok, amelyek tápérték szempontjából is fontosak. A C-vitamin tartalom az őrlési idényben még elég jelentős, később azonban a tárolás folyamán fokozatosan csökken. Az élénkpiros színt a festékanyag szolgáltatja. A csípős fajták festéktartalma nagyobb, a csípmentesből a kapszaicin hiányzik. A magyar paprika kiváló fűszerező tulajdonsága miatt lett világhírű.
 
Alkalmazása széleskörű: levesek (a híres magyar gulyás és halászlé), hús- és halételek, szalonnák, főzelékek, mártások, saláták, sajt- és vajételek, körözöttek ízesítője és színezője. A húsfeldolgozó-, konzerv- és sütőipar is nagy mennyiségben használja, valamint egyéb ízesítő anyagok, fűszerkeverékek fontos alapanyaga.


 

A Betyár fűszerolajok speciális eljárással készülnek a fűszernövényekből, mely során az eredeti növényi íz és aroma, a vitaminok és nyomelemek maradéktalanul megmaradnak. A Betyár fűszerolajok a hagyományos fűszerekhez képest lényegesen magasabb íz, szín és élvezeti értékekkel rendelkeznek.

20 g folyékony fűszer kb. 500-550 g hagyományos fűszerrel egyenértékű! 1 tál ételbe ízlés és igény szerint 2-5 csepp fűszerolaj adagolása ideális.

Folyékony állapotuk előnye, hogy jobban adagolhatók, ugyanannak az ízhatásnak számtalan variációját létrehozva, s az ételekben (például a levesekben) könnyebben elkeverhetők. Nem tartalmaznak az egészségre ártalmas mikroorganizmusokat, vagy mesterséges anyagokat.

Használhatjuk őket készételek (pörkölt, gulyásleves, halászlé, főzelékek stb.), ezen felül natúr sajt, vagy vajkrémek, körözöttek, öntetek, saláták, mártások ízesítéséhez, majonéz, fűszervajak elkészítéséhez.

 

Köményolaj. Azelőtt csak a tojásos leveshez és sós kiflihez használtam köménymagot. Egyik FB napon az ebédnél dicsérték üzlettársaim és családommal kipróbáltuk a kömény olajat a húslevesbe. kisebbik lányomnak annyira megtetszett ez a különleges ízt adó olaj, hogy azóta elmaradhatatlan az ebédlő asztalunkról.

Torok Júlia


Helló mindenkinek! :) Orsi vagyok, Júlia fiatalabb lánya.. Én a fokhagymaolajról szeretnék mesélni. Egyik FB bemutatóra én is elkísértem anyumat, majd a hosszas (de azért érdekes ;) ) prezentációk, élménybeszámolók sorozata után végre eljött a várva várt EBÉD! :D Ami így nézett ki: egy incsi-fincsi leves, majd bécsi szelet (szemet-, s nyelvet gyönyörködtető körítéssel) és aztán A desszert (!) Hú.. hát így visszaemlékezve is már mosolygok az örömtől.. ott persze még jobb volt, de nem is azért dicsérem az egészet, mert imádok enni (és szerencsére még egyenlőre nem is látszik rajtam..), hanem mert volt ott valami új.. Igen, a fokhagymaolaj. :) Egy kedves ismerős ajánlotta a figyelmembe. Eleinte furcsállottam: mégis minek csepegtessek én fokhagyma olajat a levesembe? Persze, valószínűleg nagyon finom de..nem akarok aztán \'illatozni\'.. De rögtön megnyugtattak, hogy ettől ugyan nem lesz semmi bajom, nem érződik, szóval nyugodtan kipróbálhatom, hogy milyen. :) És nagy örömömre TÉNYLEG úgy lett! :) Mint a mesében! Azóta még finomabbakat eszek nap, mint nap..! ;) köszönöm szépen :)


A fűszer cseppekről csak jót tudok írni. Már az első használat után tudtam ez a termék íze és dísze a konyhámnak Isteni íz a levesben, férjem imádja az erőset én a fokhagymát és ettől nincs gyomorégésem. És tudjuk mit eszünk! Aki még nem kóstolta tegye meg!

Gréczi Józsefné


Ajánlom húsok pácolására is. Különösen azért is jó, mert az olajos fűszer izét jobban átveszi a hús és sütéskor védi a kiszáradástól.

Ardelean Ildikó


Nagyon szeretjük a fűszerolajokat. Főleg a fokhagymát nem kell tisztítani és az íze is nagyon finom. Kömény is levesekbe nagyon finom. Az egész család kedvence. Ha picit az étel odaég, egy pici fokhagyma olajjal helyre lehet hozni, nem érződik az égett íz.

Sebestyén Margit


Praktikus megoldást jelent mivel mindenki más és más fűszerezést szeret a családban így minden étkezéskor az asztalon, van a készlet és mindenki saját maga ízlése szerint, tudja ízesíteni az ételt. Ez mellet egy szép kivitelben kapható így jól ajándékozható is.

Sörös Margit, Szabadka


A fiam egyik kedvenc fűszerolajai. Elegáns kis tartóval mindig az asztalra helyezi, amikor leülünk enni. Annyira kívánatosan csöpögtette már többször is, hogy én is kezdtem rászokni. Az ételeknek különleges ízeket biztosít. Főleg amióta lehűlt az idő, a Fokhagyma olajat, a Bors olajat, és a Chilit mindenbe használjuk. Érezzük is, hogy nagyon jó mert nem vagyunk meghűlve, fertőtlenítik is a bélrendszert. A baráti kör is alkalmazza már. Mindenki asztalára ajánlom, jó ha van. Ízlés és igény szerint lehet fogyasztani. Nagyon koncentrált termékek így kevés kell belőle. Ami még nagyon jó, hogy a vitaminok és nyomelemek maradéktalanul megmaradnak benne.

Rittner Erdész Hajnalka, Csíkszereda


Ezek a termékek a kedvenceim közé tartoznak. Nem csak azért mert finomak, hanem azért is mert egészségesek is. Rendszerint megtalálható az asztalon étkezéskor így mindenki saját száj ízére varázsolhatja az ételt.

Rozevelt Karolina, Szabadka


Ezeket a termékeket azért szeretem, mert nálunk mindenkinek más az íz világa.
Ki fűszeresebben, ki kevésbé fűszeresen eszi az ételt, így ezek a termékek megoldották ezt a problémát, mivel mindenki úgy ízesíti még pluszban, ahogy szeretné így nincs belőle gond, ha valaki a fűszeres ételt jobban bírja. Ja és ami fontos olaj formátuma végett nem bántja a gyomrot.

Dózsa Éva, Kiskunhalas


Nagy kedvenceim a fűszerolajak, néhány éve összevesztem Erős Pistával azóta csak a Chili és a Tüzes paprika jöhet a levesembe! Mindig egy csepp, néha több. Tudják mi a különbség a kettő között? Az, hogy melyik hol csíp, a tüzes paprikát elől az ajkunkon az ínyünkön lehet érezni, (van olyan paprika is, pl. a spanyol erős paprika, amikor a csípős ízt a szájpadláson lehet érezni) a Chilit viszont a nyelvünk hátsó részén. Ma a frankfurti levesembe: 1 csepp tüzes paprika, 2 csepp bors és 1 csepp kömény került, így lett tökéletes. Ráadásul nem tartalmaz tartósítószert.

Borcsányi Péter


Belépés / Regisztráció

A rendeléshez és kedvezményekhez kérjük, jelentkezzen be, vagy regisztráljon ingyenesen!

Regisztráció

Terméktapasztalat

Nap égette sebre használtam, nagyon gyorsan gyógyultam.
Dani Johanna

FRISS HÍREK, INFORMÁCIÓK

Mobilisan akció!

2024. 06. 29.

Hír kép

3db 15% kedvezménnyel

Részletek itt!

Zárva leszünk!

2024. 06. 27.

Hír kép

 

 

Részletek itt!

50 pontonként 1.000 Ft-os utalvány!

2024. 06. 01.

Hír kép

Részletek itt!

© 2024 Family Business International Kft. Minden jog fenntartva!

H-1153 Budapest Bácska utca 15. Tel.: (+36-06) 70 452 51 00 E-mail: kozpont@family-business.hu