HÍRARCHÍVUM

2011. 05. 23. | A Formosan fő hatóanyaga: L-Karnitin

Már ismerhetjük a Family Business Formosan étrend-kiegészítő készítményét és általa már hallhattunk az L-karnitinről. De mi is az az L-karnitin, most ezt mutatom be Önöknek.
Az L-karnitin ( ß-hydroxi – γ – trimatilaminobutirát) az emlősök és azon belül is az emberi szervezet egyik fontos alkotórésze, melyet legnagyobb mennyiségben a vázizomzat tartalmaz. Az L-karnitin az emberi szervezetben többlépcsős folyamatban képződik, előállításához szükséges számos vitamin, aminosav és vas. Az L-karnitin szerepe a szervezetben többfunkciós. Az L-karnitin központi szerepet játszik abban, hogy a tárolt zsírraktárakból a hosszú szénláncú zsírsavakat a sejtekhez szállítja, ezáltal rendben tartja zsíranyagcserét, másrészt a szervezet számára mérgező anyagokat (rövidszénláncú zsírsavak) eltávolítja, így méregtelenítő funkciót is betölt (Shimada, 2007).

A táplálékok közül az állati eredetű táplálékok tartalmaznak nagyobb mennyiségben L-karnitint. Ezen belül is a vörös húsok, mint például a birka, kecske, juh vagy a szarvasmarha és a sertéshús L-karnitin tartalma a legmagasabb. L-karnitin tartalmuk 300 és 2300 mg / kg hús érték között változnak. A fehér húsok (csirke, pulyka) L-karnitin tartalma alacsonyabb, a vörös húsok értékeinek alsó határán mozog. A növényi eredetű táplálékok viszont igen keveset vagy egyáltalán nem tartalmaznak L-karnitinból. (Ez alól kivétel a gomba 298-500 mg / kg) (Seline,
2007).
Az L-karnitin előtagja az L a molekula kémiai helyzetére utal. A D variáció a természetben nem található meg, következésképpen nem tud hasznosulni megfelelően a szervezetben. Az L konformáció teljesen természetes, nem toxikus, igen nagy százalékban hasznosuló formája a karnitinnek. A szervezetünk által termelt L-karnitin a napi szükséglet körülbelül negyedét fedezi csak. A többit a táplálékkal tudjuk felvenni (Arenas, 1998). Ezért a napi L-karnitin szükséglet függ
az elfogyasztott táplálék minőségétől, de az elmúlt évtizedekben a táplálkozási szokások megváltozása miatt szükséges lehet az L-karnitin pótlása étrend-kiegészítőkkel. Magyarországon a ma ajánlott L-karnitin bevitel 500 mg / nap ( Svác: 1000 mg / nap; USA: 20 mg / ttsúly kg / nap). Az L-karnitin fontos szerepet játszik a testsúly csökkentésében is, szedésekor fokozódik a zsíranyag-csere, meggátolja a táplálékkal bevitt zsírok felhalmozódását
és elősegíti a már meglevő zsírpárnák lebomlását. Sportolás, mozgás előtt érdemes fogyasztani illetve a fogyókúra hatékonyságának növelésére érdekében.

 

Irodalom: Arenas, J., Rubico C.J., Martin, A. M., Campos, Y. (1998): Biological roles of L-carnitine in perinatal metabolism. Early Human Development, 53 Supply. ,p. 43-50.; Seline, K. G., Johein, H. (2007): Th e determination of Lcarnitine in several food samples. Food Chemistry, 105, p. 793-804.; Shimada, K. , Sakuma, Y., Wakamatsu, J., Fukushima, M., Sekikawa, M., Kuchida, K., Mikami, M. (2004): Species and muscle diff erences in L-carnitine levels in skeletal muscles based on a new simple assay. Meat Science, 68, p. 357-362.


Pintér Szilvia - mikrobiológus

 

Terméktapasztalat

Kedvenc termékemmé vált, mert mióta iszom a narancsos juice-t elkerülnek a nagyobb megfázások és mivel erősíti az immunrendszert így nem félek a H1N1-töl sem hisz tudom az immunrendszerem erős bármit le tud győzni.

Dózsa Éva, Kiskunhalas

NEM ÉRDEMES KIHAGYNIA

Spóroljon havi tízezret a telefonszámlán, és inkább vigye el vacsorázni a családját!

Családi Mobil a Family Businesstől

A kedvezmények arra valók, hogy igénybe vegyük oket, avagy hogyan takaríthat meg évente százezret az okos vásárlással?

Family Business Vásárlói Klub

WEBMAIL

Személyes email postafiókját itt elérheti el.

Webmail

© 2019 Family Business International Kft. Minden jog fenntartva!

H-1153 Budapest Bácska utca 15. Tel.: (+36-06) 70 452 51 00 E-mail: kozpont@family-business.hu