HÍRARCHÍVUM

2010. 10. 04. | Az Aloe Vera hatóanyagai

Az Aloe Vera hatóanyagai

Ismert kutatók és orvosok vallják, hogy az AVE a legkiemelkedőbb gyógyhatású növény, amely a legtöbb hatóanyagot tartalmazza.
1980-as években Dankov I. E. megállapította, hogy az aloé gélben lévő poliszacharidok (mannózból, galaktózból és glükózból álló poliszacharid-keverék, egy acemannán nevű poliszacharid) elősegítik a bőr külső rétegeiben lévő sejtek megújulását; csökken az öregedési, ráncosodási folyamat. Kanadai tudósok szerint az acemannán vírusellenes és immunaktiváló hatású, amely képes megállítani akár a HIV vírus terjedését is. Japán kutatók szalicilsavat és különböző enzimeket találtak a gélben és elsősorban ezeknek köszönhető a fájdalomcsökkentő, a lázcsillapító és a reumaellenes hatás.

A modern fitoterápiában az aloéból kétféle csoportba sorolható készítményt alkalmaznak. Ezek hatóanyagok és hatások szempontjából jelentősen különböznek egymástól. Az egyik hatóanyag koncentrátumot a levágott és a metszésfelületen 3-6 óra alatt szabadon kicsurgó, kolloidszerű, fehéres színű gyantás nedvből állítják elő, amelyet napon vagy melegítéssel szárítanak meg. A napon készített hatóanyag az Aloe hepatica (hepatica = máj), míg a melegítéssel gyártott anyag kereskedelmi neve Aloe lucida (lucida = fénylő, világos, értelmes). Az ipari gyakorlatban ma már szelektív aprítással, préseléssel, szűréssel, vagyis „gyors technológiával” állítják elő az AVE levet. A különböző eredetű aloé hatóanyagokat a kereskedelmi forgalomban külön jelölik (pl. dél-afrikai Cap-aloe, Curacas-aloe, amely az Aloe Barbadensis). Az aloé számos európai gyógyszerkönyvben, de az amerikai, a japán, az egyiptomi stb. gyógyszerkönyvekben is bejegyzett hatóanyag.
Az aloé kivonatok főbb hatóanyagai és hatásaik

A hidroxiantracén származékok csoportjába tartozó aloin, barbaloin (A és B), aloinozid (A és B) – purgatív, hánytató, fájdalomcsillapító és fitoncid hatás,
- 5 hidroxialoin A-t vagy 7 hidroxialoin (A és B), hatás mint az előbb,
- szabad aloe-emodin, purgatív és fitoncid hatás,
- aloeresint (A, B és C), gyanták és illóolajok, nyugtató és érzéstelenítő hatás.
Az Európai Gyógyszerkönyv szerint hivatalos hatóanyag-tartalomra (19-21%) beállított száraz kivonat (Aloe extractum siccum normatum) előállítására bármelyik már említett aloé-fajta használható.
Az elmúlt évtizedekben számos tudományos intézet igazolta ezeket a hatóanyagokat és hatásokat, valamint azt, hogy ezek az anyagok nem mérgezőek.


A vitaminok közül megtalálható az Aloe Verában:

A (karotin): látásjavító, bőrvédő, sejtvédő, öregedést gátló, antioxidáns
E (tokoferol): antioxidáns, az A vitamint támogatja, csökkenti a fizikai fáradékonyságot
C (aszkorbinsav): az E vitamint támogatja, fertőzések ellen, sebek gyógyulását gyorsítja, a vasfelszívódást segíti
B vitamin komplex: (Naponta pótlásra szorul!)
B1: növekedéssegítő, cukor-anyagcserét javító, szellemi tevékenységet élénkítő, szaporodást segítő
B2: bőr-, köröm-, hajtámogató, látásjavító, áldott állapot, szoptatás esetén növelni kell a bevitelét
B3: nemi hormonok szintéziséhez nélkülözhetetlen, az emésztőrendszeri zavarokat megelőzi, rendezi, csökkenti a magas vérnyomást, enyhíti a hasmenési rohamokat, csökkenti a szédülési tüneteket (Meniére-kór), csökkenti a fekélyes fájdalmakat és gyakran a rossz szájszagot, csökkenti a koleszterin szintet
B6: ideg és bőrbetegségek ellenanyaga, csökkenti a hányingert, a szájszárazságot, az éjszakai izomgörcsöket és az ideggyulladásokat, természetes vízhajtó, növeli a szervezet energiáját, egészségesen tartja az idegrendszert, mérsékli az ingerlékenységet, javítja a koncentráló-, emlékező- és egyensúlyozó képességet.
B12: vérszegénység ellen, gyermekek növekedését, étvágyát fokozza
Kolin: zsiradékok, koleszterin ellen védi az ereket, javítja az emlékezőképességet, segíti a máj működését, nyugtat, támogatja az Alzheimer-kór kezelését.


Az Aloe Vera ásványi anyag tartalmáról

A szervezet számára legfontosabb makro- és mikroelemeket kedvező arányban tartalmazza: kalcium (csontok), foszfor (csontok), kálium (sejtek), vas (hemoglobin, mioglobin), mangán (izom, ideg), magnézium (izmok, központi idegrendszer), réz (vasbeépülés), króm (szénhidrát anyagcsere), cink (sebek gyógyulása, ízérzet, meddőség, prosztatazavarok, anyagcsere folyamatok, enzimrendszerek, inzulin). Ezek az elemek nélkülözhetetlen szerepet játszanak pl. a szív mikroelem-homeosztázisában is.


Szénhidrátok, fehérjék, aminosavak, enzimek az Aloe Verában

Szénhidrátok közül a cellulóz, a hemicellulózok, a pektin és az uronsavak, amelyek nem táplálékok, de fontosak a szervezet számára, mert élelmi (diétás) rostanyagok, azután a cukrok, a glükóz, a mannóz, a pentózok, amelyek a szervezet energetikai ellátásában játszik fő szerepet.
A fehérjék, aminosavak sejtépítő, szövetregeneráló anyagok, melyek sok biológiailag fontos anyag (enzimek, hormonok, nukleotidok) pótolhatatlan részei.
A tudomány 22 aminosavat ismer. Közülük 8 un. esszenciális (nélkülözhetetlen) aminosav, melyeket az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért napról napra pótolni kell azokat. Az aloéban az esszenciális aminosavakból (lizin, metionin, triptofán, leucin, izoleucin, valin, fenilalanin, treonin) a triptofánon kívül mind megtalálható. A 14 un. szekunder (másodlagos) aminosav mindegyike benne van.
Az enzimek (biológiai katalizátorok) közül
a keményítőt bontó amiláz,
a cellulózt bontó celluláz,
a zsírbontó lipáz,
a fehérjéket bontó proteáz,
a fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, immunrendszert serkentő un. bontó enzim, a bradikináz,
a hidrogénperoxid bontását elősegítő enzim, a kataláz,
a nukleinsav építőelemét a nukleotidot kezelő enzim, a nukleotidáz,
a foszforsav észtereket bontó enzim a foszfokináz fordulnak elő az Aloe Verában.
A világban folyó kutatások révén az aloéban újabb és újabb alkotórészek, biológiailag aktív anyagok felfedezése várható. Az ősi tapasztalatokat, hagyományokat a modern tudomány nemcsak igazolja, hanem azokat elmélyíti és kiterjeszti.

Terméktapasztalat

Kb. 15 évvel ezelőtt volt egy térdtörésem és sajnos ilyen időben el szokott kezdeni fájni. A Fittnes gélt szoktam ilyenkor használni és amióta ezt használom nem érzem meg az időváltozást szinte teljesen elmulasztja a fájdalmat.

Rozevelt Karolina

NEM ÉRDEMES KIHAGYNIA

Spóroljon havi tízezret a telefonszámlán, és inkább vigye el vacsorázni a családját!

Családi Mobil a Family Businesstől

A kedvezmények arra valók, hogy igénybe vegyük oket, avagy hogyan takaríthat meg évente százezret az okos vásárlással?

Family Business Vásárlói Klub

WEBMAIL

Személyes email postafiókját itt elérheti el.

Webmail

© 2020 Family Business International Kft. Minden jog fenntartva!

H-1153 Budapest Bácska utca 15. Tel.: (+36-06) 70 452 51 00 E-mail: kozpont@family-business.hu